Uskontojen yhteistyö Suomessa - USKOT-foorumi ry
Religionernas samarbete i Finland - RESA-forumet rf

Viharikosraportointi

Viharikokset Suomessa 2014–2018 – järjestöjen varjoraportti


         
                                 
                         


Mikä on viharikos?
Viharikos on rikos, jonka syy eli motiivi on tekijän tuntema viha tai ennakkoluulo jotakin ihmisryhmää kohtaan. Syy voi olla uhrin todellinen tai oletettu seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu, ihonväri tai syntyperä, etninen tai kansallinen tausta, uskonto, vakaumus tai vammaisuus. 
Mikä tahansa rikos voi olla viharikos. Poliisin tietoon tulleista viharikoksista suurin osa on ollut pahoinpitelyjä, omaisuuteen kohdistuvia vahingontekoja, laittomia uhkauksia tai kunnianloukkauksia.

Keräämme tietoa viharikoksista
USKOT-foorumi kerää yhteistyössä Rikosuhripäivystyksen kanssa tietoja viharikoksista Suomessa. Voit tehdä meille ilmoituksen, jos olet viharikoksen uhri, uhrin läheinen tai rikoksen silminnäkijä. Voit ilmoittaa viharikoksesta, vaikka et olisi tehnyt siitä rikosilmoitusta poliisille. Tietoa kerätään viimeisen viiden vuoden ajalta.

Voit tehdä ilmoituksen 15.8.–15.10.2018 välisenä aikana. Tee ilmoitus . Voit myös tulostaa lomakkeen ja lähettää sen postitse (USKOT-foorumi, Fredrikinkatu 33 B, 3krs, 00120 Helsinki) tai skannattuna (inka.nokso-koivisto(at)uskot.fi). Olethan yhteydessä sähköpostitse, jos haluat tehdä ilmoituksen word-lomakkeella tai puhelimitse. Voit vastata suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi, arabiaksi sekä darin tai somalin kielellä.

Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä. Käsittelemme, säilytämme ja raportoimme kaikki tiedot luottamuksellisesti. Emme luovuta antamiasi tietoja viranomaisille. Ilmoitathan viharikosesta myös poliisille.

Kannattaa tehdä ilmoitus!
Laadimme tietojen pohjalta varjoraportin. Se tarkoittaa raporttia, johon kerätään sellaista tietoa, mitä ei voi saada viranomaisilta. 

Varjoraportti on osa Against Hate -hanketta, jota rahoittaa EU-komissio. Varjoraportin tietoja käytetään viharikosten ehkäisemiseen.

Torjutaan yhdessä viharikoksia!

Viharikoksen uhrille on tarjolla apua: .


THE PROJECT AGAINST HATE IS SUPPORTED BY THE RIGHTS, EQUALITY AND CITIZENSHIP (REC) PROGRAMME OF THE EUROPEAN UNION.