Uskontojen yhteistyö Suomessa - USKOT-foorumi ry
Religionernas samarbete i Finland - RESA-forumet rf

YHTEISYMMÄRRYSVIIKKO: USKOT-foorumin elokuvailta

Helmikuun ensimmäisenä viikkona vietetään maailmanlaajuista uskontojen ja katsomusten välistä yhteisymmärryksen viikkoa. Tämän kunniaksi USKOT-foorumi järjesti torstaina 1.2.2018 elokuvaillan Kino Engelissä.

 

 

Lumipyrystä huolimatta paikalle saapui mukavasti väkeä. USKOT-foorumin työryhmä oli valinnut elokuvaksi Jumalista ja ihmisistä. Tämä tositapahtumiin perustuva ja Cannesin elokuvajuhlilla Grand prix -palkinnon voittanut elokuva on kerännyt runsaasti ylistystä kriitikoilta.

 

Illan panelistit olivat USKOT-foorumin hallituksen jäseniä: Elina Hellqvist (ev.lut.), Pia Jardi (Suomen Islamilainen Neuvosto) ja Yaron Nadbornik (Suomen Juutalaisten Seurakuntien Keskusneuvosto). Vuoden 2018 yhteisymmärrysviikon teema on vieraanvaraisuus ja sen vuoksi Hellqvist aloitti illan kysymällä omakohtaisia kokemuksia vieraanvaraisuudesta. 

 

Jardi kertoi omakohtaisen kokemuksen vieraanvaraisuudesta, kun hän tapasi marokkolaisen anoppinsa 80-luvulla. Vastaanotto oli niin lämmin ja vieraanvarainen, että Jardi muistaa sitä yhä lämmöllä. Nadbornik puolestaan kertoi teostaan, joka oli merkinnyt eräälle leskelle todella paljon. Nadbornik painottikin, että joskus itselle pieneltä tuntuvat asiat voivat olla toiselle henkireikiä ja tuoda valoa elämän pimeimpiin hetkiin. Hellqvist puolestaan toi esille omakohtaisen kokemuksen Omanissa, jossa hän tapasi musliminaisen, joka piti heitä kristittyjä naisia sisarinaan. Uskonto ei rakentanut raja-aitoja vaan pikemminkin rikkoi niitä.

 

Elokuva itsessään oli kaunis ja koskettava. Xavier Beauvois'n ohjaama elokuva oli hidas ja visuaalisesti kaunis. Elokuva kuvaa pientä trappistimunkkien yhteisöä, joka elää rauhallista luostarielämää Algerian Atlasvuorilla paikallisen muslimiväestön kanssa. Pikkuhiljaa maassa vallitseva sisällisota alkaa hiipiä kohti kylää ja munkkien täytyy tehdä valinta – lähteä vai jäädä?  

 

Elokuvaa seurasi keskustelutilaisuus, jossa pohdittiin muun muassa luottamusta, rakkautta ja uskoa. Puheenvuoroissa nousi esille, kuinka uskonnot olivat läsnä ihmisten elämässä. Kyläläisten ja munkkien eri maailmankatsomukset eivät aiheuttaneet kitkaa yhteiselossa. Kyläläiset näkivät munkit osana heidän yhteisöä, vaikka edustivatkin eri uskontokuntaa. Pohdittavaksi nousi, miten voisimme saada tätä ajatusta tuotua suomalaiseen kontekstiin.  

 

Tilaisuus oli lämmin ja vieraanvarainen, kuten yhteisymmärrysviikon teemaan sopiikin. Elokuva herätti keskustelua ja pohdintaa maailman tilanteesta. Pyryisen ja pimenevän Helsingin illassa pohdittiin, millä tavalla saataisiin suomalaisessa yhteiskunnassa uskonnot näkyväksi ja edistettyä dialogia eri maailmankatsomusten välillä. Vielä kotimatkalla elokuvan teemat mietityttivät, mikä on merkki hyvästä elokuvasta.